Οι προβολές μας

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

«Ο Ξύλινος Σταυρός» - μια κριτική εισήγηση στην πρώτη εν Βορείω Ηπείρω παρουσίασή του

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και συντοπίτες

Καθώς γνωρίζεις πως η ιστορία του τόπου σου από τις απαρχές της ταυτίζεται με την υπόλοιπη ιστορία του έθνους μας, νιώθεις ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια για τις ρίζες σου. Είσαι κι εσύ «κομμάτι» ετούτης της ψυχής, που τρέφεται από την ίδια «μήτρα». Οι Δελφοί, η Δωδώνη, η Κωνσταντινούπολη, τα Γιάννινα, το Μοναστήρι, η Μοσχόπολη, η Χιμάρα, το Αργυρόκαστρο και τόσα άλλα εθνικά κέντρα…

Πότε εντός και πότε εκτός εδαφικών και πεπερασμένων χαράξεων, βαστάς μέσα σου  ανόθευτο τον ίδιο ζωτικό ρυθμό μ’ όλους εκείνους τους λαμπροφόρους σοφούς και Πατέρες. Μοιράζεσαι μαζί τους την ανάλογη ευθύνη, τον πόνο και κουβαλάς το δικό σου Σταυρό.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Άμβλωση ή αγώνας;

Ένα βασικό στοιχείο που συμβάλλει στην αρμονία και στην ισορροπία ολάκερης της κτήσης, είναι η ποικιλομορφία – πολυμορφία και η μοναδικότητα που χαρακτηρίζει όλα τα έμψυχα και άψυχα όντα.
Η ύλη η οποία εκπορεύεται από καταβολής της, μέσα από το φως, είναι σε θέση να αλλάζει συνεχώς τη σύστασή της, δίνοντας σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες, όλο και κάτι πιο περίπλοκο και σκοπίμως εύστοχο.

Εν αντιθέσει με αυτήν τη διαπιστωμένη άποψη, η υπόθεση μιας μαζικής ομοιότητας στο πλαίσιο της ζωής εν γένει, τείνει όχι μόνο να φέρει σε αδιέξοδο ολόκληρο τον υλικό μας κόσμο, αλλά και σε αυτή την συγκεκριμένη πραγματικότητα, πλήττεται σφοδρά ο ψυχισμός μας.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Οι Βορειοηπειρώτες στο μεταίχμιο της εθνικής τους ταυτότητας


«Καλόν εστί τα οικεία κοσμείν και σώζειν...», μας νουθετεί ο αρχαίος ιστοριογράφος Πλούταρχος. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν σ' αυτό το λίαν περιεκτικό απόφθεγμα, προσπαθώντας ο καθένας μας να αντλήσει με το δικό του γνωσιακό υπόβαθρο, τι επιτάσσει η σύγχρονη εποχή της μετανεωτερικότητας –  η οποία αφορά τον αναστοχασμό των παλαιών αξιών και την εφαρμογή όλων εκείνων των μοντέλων διαβίωσης, που αξιοποιώντας τα, μπορούμε να προοδεύσουμε – θεμελιώνοντας την κοινωνία του μέλλοντος.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Το πολυφωνικό τραγούδι στην Ήπειρο

Πολυφωνικό Τραγούδι

Το πολυφωνικό συγκρότημα κυριών 
Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου
Είναι δύσκολο να βρούμε τις ρίζες της Ηπειρώτικης πολυφωνίας στα ίχνη των αιώνων. Όλοι οι μελετητές συγκλίνουν στην άποψη για έναν πολιτισμό με βαθιές ρίζες που ξεκινά πριν εμφανιστεί η Βυζαντινή μουσική και φτάνει και σε προελληνικές ή αρχαϊκές εποχές με πολιτισμικές γέφυρες που ενώνουν τα Βαλκάνια με τη Νότια Ασία περνώντας από τον Καύκασο, τη Βόρεια Περσία, το Αφγανιστάν, τη Νότια Ινδία (Λ. Λιάβας, Άπειρος 1, 1998).

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Αργυροκαστρίτικο αρχοντικό

Όταν βρίσκεσαι στο Αργυρόκαστρο, τότε μπορείς να θαυμάσεις την πέτρινη ομορφιά του.
Ένα γραφικότατο μέρος όπου μπορείς να συναντήσεις το αρχιτεκτονικό κάλλος της Ηπείρου, είναι η παλαιά γραφική του πόλη.
Πλήθος οικοδομημάτων κυρίως της οθωμανικής περιόδου, κοσμούν τους λόφους όπου προβάλουν σα να φύτρωσαν ακριβώς επάνω τους.